TULEVAISUUDEN PÄIVÄKIRJA

Olen puolen vuoden ajan pitänyt päiväkirjaa, joka ei välttämättä ole aivan perinteisin. Yleensä päiväkirjaan kirjoitetaan ajatuksista ja asioista, joita voi olla vaikea tai mahdoton kertoa muille, mutta, kun ne saadaan kirjoitettua paperille ylös — helpottaa. Tavallaan siis niin kuin henkilökohtaisen blogin ylläpito monelle…

paivakirja

Päiväkirjastani ei kuitenkaan varsinaisesti löydy mitään ajatuksenjuoksustani, kokemuksistani tai tunteistani, vaikka ajatuksia sekä ideoita se pitääkin paljon sisällään. Kirjoitan päiväkirjaan ainoastaan unelmistani ja tavoitteistani. Asioista, jotka haluaisin saavuttaa tämän lyhyen elämän aikana.

”Asioilla” en tarkoita ainoastaan konkreettista omaisuutta. Tottakai sellainen kuuluu yhdeksi osaksi unelmiani, mutta on lopulta vain pieni osa kokonaisuutta. Raha ei nimittäin koskaan ole ollut itselleni ensisijainen suunnan määrittäjä, vaikka sitä on aina hyvä olla (tarpeeksi) ja se tuo oikein käytettynä turvallisuuden tunnetta. Se on siis vain yksi palanen kokonaisesta palapelistä, joka on tarkoitus rakentaa.

paivakirjan-1-sivu

Mitä päiväkirja pitää sisällään?
Sanoja, lauseita ja suunnitelmia — liittyen aivan kaikkeen, ihmiseen kokonaisuutena.
Millainen haluaisin olla? Mitä haluaisin saavuttaa? Mitä haluaisin omistaa?

Mitä itsessäni haluan kehittää sosiaalisesti, psyykkisesti, fyysisesti ja taloudellisesti. Päiväkirjani kertoo minulle tavoitteistani ja muistuttaa niistä. Suurinta osaa tavoitteista ei pysty rahallisesti edes saavuttamaan, ehkä hieman edesauttamaan.

Miksi?
Olen kuullut ja lukenut siitä, kuinka paljon omalla käsialalla kirjoitettu teksti pystyy motivoimaan ihmisiä eteenpäin. Halusin kokeilla sitä ja pystyn nyt allekirjoitan kyseisen väitteen.

Sillä on ihmeellinen vaikutus ihmisen aivoihin, kun joka päivä lukee läpi tavoitteitaan kirjoitetussa muodossa. Joukossa on suuria ja pieniä tavoitteita — tiedätkö sen tunteen, kun pystyt vetämään saavutetun tavoitteen päälle raksin,X saavutettu? Jos et tiedä mistä puhun, niin suosittelen vakavasti kokeilemaan.

Saavutettua tavoitetta voi tietysti aina lähteä jalostamaan pidemmälle (One down, Two to go.), siitähän on tässä on kysymys. Itsensä motivoimisesta ja kehittämisestä!

paivakirjavalineet

Etsin täydellistä päiväkirjaa jonkin aikaa, koska mikä tahansa vihko ei todellakaan käynyt. Näenhän sen kuitenkin joka päivä, vaikka en sitä avaisikaan, se on silti aina näkyvillä. Sillä mikä on poissa silmistä, saattaa unohtua. Ja nyt kyseessä ovat tavoitteeni — niitä ei sovi unohtaa koskaan.

Musta kirja, jonka kannessa rikottu lasi. Täydellistä. Menee sisustuselementtinä ja sopii äärimmäisen hyvin tarkoitukseen. Tavoitteet ovat tehty saavutettaviksi. Tässä tapauksessa rikkoutunut lasi kuvastaa saavutettua tavoitetta.

thoughts-become-things

Päiväkirjat ovat usein henkilökohtaisia ja se pätee myös tämän päiväkirjan kohdalla. Tavoitteeni ja unelmani kuuluvat vain minulle. Toiset niistä onnistun saavuttamaan, mutta useita kuitenkaan en. Olen päästänyt mielikuvituksen täysin valloilleen niitä ylös kirjoittaessani.

Voin silti antaa yksinkertaisen esimerkin yhdestä tavoitteesta, jonka moni muukin saattaisi kirjoittaa ylös. Liittyen siihen millainen haluan olla: Haluan rehellisesti olla itsevarmempi. Olen jakanut itsevarmuuden vielä pienempiin lokeroihin. Yksi niistä on sellainen, että haluan itsevarmuuden näkyvän enemmän hymyilyn kautta.

PS. Voisin myös haluta saada kutsun Linnan juhliin — en vain vielä tiedä millä meriiteillä.

Ajatuksista tavoitteiksi ja tavoitteista todeksi.

YRITIN KAIKKEA MAHDOLLISTA

Olen yrittänyt laihduttaa kymmeniä kertoja…
Olen yrittänyt kuntouttaa olkapäätäni jo vuoden verran…
Olen yrittänyt säästää rahaa…
Olen yrittänyt kehittää lihaskuntoani…
Olen yrittänyt jo aivan kaikkea!

Kaikkea? Todennäköisesti et ole.

reunalla

Naapurin Jackie kertoo sinulle yrittäneensä laihduttaa satoja kertoja ja kokeilleensa aivan kaikkea. Mutta miksei hän sitten ole laihtunut?  ”Satoja kertoja” — kuulostaa hyvin suurelta määrältä. Seuraava kysymys hänelle kuuluu näin: Nimeäisitkö kaikki 100 laihdutusyritystä? Äkkiä luku saattaa tippua alle kymmeneen. Alle viiteen. Ja kaikki näistä kerroista ovat toistaneet samaa menestyksetöntä kaavaa tai ehkä jopa kolmea erilaista. Epäonnistumisesta ollaan yksinkertaisesti tehty liioiteltu johtopäätös: ”Olen yrittänyt kaikkea.” ja vielä itse uskomme siihen.

Tähän asenteeseen tai ajatusmalliin voi törmätä usein erilaisissa tilanteissa, aivan kaikkialla. Esimerkiksi juuri laihduttaminen tai säästäminen ovat erinomaisia malliesimerkkejä. ”Olen yrittänyt” useita tai useita kymmeniä kertoa tehdä jotain, siinä kuitenkaan onnistumatta. Kun asia ei onnistukaan — pyyhe heitetään kehään ja kirjaimellisesti luovutetaan asian suhteen: ”Olen yrittänyt kaikkea ja niin monesti, että en varmasti ikinä tule onnistumaan.” Tällaisen ajatusmallin on jokainen varmasti jossain elämänsä vaiheessa kohdannut.

kivi

Kyseinen ajatusmalli on täysin tuhoon tuomittu. Kun uskottelemme itsellemme, että olemme yrittäneet jo kaikkea, niin kaivamme itseämme varten ainoastaan syvää kuoppaa. Oli kyse sitten mistä tahansa. Luovuttamisen ei pitäisi olla vaihtoehto, mikäli jotain haluamme saavuttaa.

Maailmassa on esimerkiksi tuhansia, ellei satoja tuhansia keinoja laihduttaa tai ansaita rahaa. Ja, jos joku todellakin väittää kokeilleensa niitä ”kaikkia niistä”, onnistumatta — asiaa voidaan vahvasti epäillä. Siinä tilanteessa on syytä laajentaa hieman ajatusmaailmaansa ja lähteä lähestymään asioita aivan toisenlaisesta näkökulmasta. Kun edellinen lähestymistapa ei jostain syystä tuottanut haluttua lopputulosta, on aika nousta luovuttajan kuopasta, jonka on itselleen omilla ajatuksillaan rakentanut.

vuorelle-kiipeaminen

Moni on todennäköisesti tavoitellut ennen sinua samoja asioita ja onnistunut niissä. Mikset sitten sinä voisi onnistua? Ehkä edellinen yritys kohdallasi ei onnistunut, mutta ei se varmasti onnistu yrittämättäkään. Keinoja on paljon, ne pitää vain löytää. Kaikki tavat eivät toimi jokaisella, mutta joku niistä väistämättä tulee vielä toimimaan, kunhan vain jatkat sinulle sopivan tavan etsimistä.

Yritä vielä!