12 TAPAA MENESTYÄ VALINTAKOKEISSA

Elämäni aikana olen ollut monenlaisissa valintakokeissa mukana, joko osallistumassa tai valvomassa niitä. Esimerkiksi hain 6 kertaa fysioterapian koulutusohjelmaan ja kävin 4 kertaa valintakokeissa (kolmessa eri kaupungissa). Olen myös muun muassa osallistunut Erikoisrajajääkärikoulutuksen valintakokeisiin menestyksekkäästi.

Näissä tilanteissa olen oppinut äärettömän paljon ja olen monesti joutunut miettimään epäonnistumisiani sekä päällimmäisenä sitä miksei minua taaskaan valittu. Kuvittelen tietäväni mistä puhun, kun kerron siitä kuinka pystyt tekemään vaikutuksen valintakokeissa.

Tällä hetkellä opiskelen fysioterapiaa ja Tutor -koulutuksen kautta olen osallistunut valintakokeiden järjestämiseen sekä toteutukseen. Olen ollut useiden satojen hakijoiden kanssa samassa tilanteessa monta kertaa — nähnyt vierestä lukemattoman määrän onnistumisia, epäonnistumisia ja epäröintiä itseään kohtaan.

12 neuvoa menestykseen valintakokeissa.

shakki

1. Ole oma itsesi.
Tule paikalle omana itsenäsi. Minkään roolin vetäminen ei tule pitkällä tähtäimellä toimimaan, sitä ei pysty näyttelemään loputtomiin. Todellinen luontosi paljastuu lopulta joka tapauksessa. Sinun on myös paljon helpompi sekä rennompi olla, kun olet vain sinä. Valintakokeissa kaikki ovat samalla viivalla, kaikki ovat keskenään tasa-arvoisia ja harva todennäköisesti tuntee sinua. Tiedät itse kuka olet, joten korosta parhaita puoliasi ja tuo ne esille. Persoonat nousevat joukosta aina.

2. Asennoituminen.
Tule valintakokeisiin sillä asenteella, että aiot saada sen koulupaikan. Tietenkin jokainen valintakoe on tilaisuus oppia uutta, mutta ne eivät ole sellaisia tilanteita joihin haluat tulla uudelleen ja uudelleen. Valmistaudu kunnolla ja tee valintakokeissa parhaasi. Anna kaikki mitä sinussa on annettavaa. Asenne on kaikki kaikessa. Paikalle ei kannata ilmestyä luovuttajan asenteella, sen näkee jo päälle päin ja pelisi on aika pitkälti pelattu puolestasi. Koulupaikkaa tosissaan haluavat erottuvat joukosta edukseen ja he ajavat mennen tullen ylitsesi opiskelijoita valittaessa. Ole itsevarma, mutta älä anna itsestäsi ylimielistä kuvaa.

3. Valmistaudu.
Ota selvää siitä mitä osioita valintakokeissa on. Ota selvää mitä siellä tullaan tekemään ja kysymään. Etsi tieto keskustelufoorumeilta tai etsi käsiisi ihminen joka on käynyt kyseisen koulutuksen tai paraikaa opiskelee sitä. On aina parempi tietää asioista etukäteen edes jotain, ettei vain käy niin, että valintakokeissa pyydetyt asiat lamaannuttavat täysin.

Kaikkeen ei voi valmistautua, koska valintakokeissa voidaan pyytää tekemään vaikka kuinka älyvapaita asioita. Mutta, jos valintakokeisiin kuuluu esimerkiksi liikunnallinen osuus, johon on ennalta kerrottu tulevat harjoitteet, harjoittele! Tai, jos valintakokeissa on kirjallinen osuus, lue! Miksi antaa kenellekään tasoitusta sen takia, että jätät harjoittelematta, vaikka tiedät pystyväsi.

lue-kirjoja

4. Hymyile.
Aina. Hymyile! Hymyily on paras valttikortti mitä valintakokeissa voit käyttää. Käytä sitä paljon! Se tekee sinusta helpommin lähestyttävän ja kertoo arvioijalle sen, että oikeasti olet vilpittömästi kiinnostunut asiasta. Huomion arvoinen seikka on myös se, että karkeasti arvioituna 99 % ihmisistä ei hymyile jännittäessään. Perusilme on aika usein turhan tuima, eli mikä olisi parempi tapa erottua joukosta kuin hymy? Parempaa vaihtoehtoa ei yksinkertaisesti ole. Hymyily on PARAS vaihtoehto.

5. Huomioi muut.
Harvoin olet valintakoetilanteessa yksin. Varsinkin erilaisissa liikuntaosioissa tai ryhmäkeskusteluissa muiden huomioiminen on erityisen tärkeää. Ole kohtelias. Anna toisille puheenvuoro, ole kiinnostunut heidän taustoistaan, ideoistaan ja siitä mitä he haluavat sinulle ohjeistaa. Huomioi muita esimerkiksi avaamalla ovia tai ojentamalla liikuntatilanteessa jumppakeppejä. Pienillä teoilla voi olla suuri vaikutus tulevaan, koska koskaan et voi tietää minkälaisia piirteitä tilanteen arvioitsija haluaa löytää.

6. Kuuntele.
Usein ohjeet toistetaan ainoastaan kerran. Ohjeet saattavat olla myös hyvin lyhyesti esitetty tai ne saattavat olla erittäin epäselviä. Joten kuuntele tarkkaan aivan alusta asti. Joltain toiselta osallistujalta saattaa mennä tärkeitä huomioita toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, kun sinä puolestasi pystyt poimimaan pisteet kotiin.

7. Ole aktiivinen.
Tee aina aloite mikäli sinulla on mahdollisuus. Oli kyseessä sitten ryhmäkeskustelu tai ohjaustuokio. Astu esiin, ensimmäinen toimija saa aina arvostusta sivustakatsojien silmissä. Onnistut näin antamaan itsestäsi oma-aloitteisen, itsevarman ja rohkean kuvan.

erotu-joukosta

8. Käytä tilaa.
Jos esimerkiksi liikuntaosiossa on rytmiikkaa ja sinulle on määrätty alue, jota saat käyttää liikkumiseen — hyödynnä sitä monipuolisesti! Liiku lattian tasossa, käytä seiniä hyödyksesi ja hyödynnä ilmatilaa hyppyjen avulla. Kulje suurin elein alueen halki ja tee siitä kenttä inspiraatiolle. Yksin nurkassa ja pienillä ujoilla liikkeillä et varmasti saa arvioijalta kovin lämpimiä katseita. Erotu joukosta ja anna mennä!

9. Keskity.
Keskity omaan suoritukseesi. Olet tilanteessa, jossa sinun täytyy tehdä parhaasi. Vähempi ei riitä. Tee sitä mitä on pyydetty, kuuntele ja lue ohjeet huolellisesti. Jätä ylimääräiset ajatukset tilanteen ulkopuolelle. Ainoa tehtäväsi tällä hetkellä on päästä tilanteesta kunnialla läpi. Aikaa on aina rajallisesti, käytä se järkevästi.

10. Tee jotain mistä sinut muistetaan.
Esittäydy räväkästi, tee liikuntaosiossa voltti tai yllätä valintakokeen valvoja älykkäällä kysymyksellä. Tee jotain mistä jäät ihmisten mieliin, se voi olla aivan mitä tahansa! Valintakokeissa käy usein satoja opiskelupaikkaa tavoittelevia ja jollain tavalla sinun kannattaa erottautua siitä joukosta. Tasa paksuun massaan häviäminen ja virran mukana pyöriminen eivät palvele sinua mitenkään. Tässä tilanteessa sinun on haluttava erottua joukosta, vaikka se ei tavallisesti olisi tapaistasi.

pukumies

11. Katsekontakti.
Katse harhailee. Katse poukkoilee omista varpaista, seiniin ja lattian kautta katonrajaan. Nyt ollaan vaarallisilla vesillä. Katsekontaktin vältteleminen antaa sinusta todella epävarman kuvan. Se on  arvioitsijalle lähestulkoon punainen lippu. Kun avaat suusi, puhu ihmisille. Ota katsekontakti heidän kanssaan, haluat tehdä heihin vaikutuksen! Ja vaikka et koko aikaa olisikaan äänessä, on sinun silti seurattava tilannetta tarkasti ja oltava hereillä. Seinät, eikä varmasti varpaasikaan koskaan tule auttamaan sinua tilanteesta pois, eivätkä ne todellakaan välitä katseestasi.

12. Naura itsellesi.
Heittäytymistä vaaditaan paljon ja tosikkona sellaisessa on hyvin vaikea pärjätä. Älä ota asioita liian vakavamielisesti vaan naura itsellesi. Se on aina puoleensavetävä ominaisuus. Nauramisella pystyt keventämään koko tilanteen ilmapiiriä sekä rentouttamaan omaa olotilaasi. Kaiken ei tarvitse onnistua täydellisesti, mutta rennolla olemuksella ja nauramisella pystyt pelastamaan monia tilanteita.  Älä ruoski itseäsi siitä, jos jokin ei mene aivan kuten halusit, vaan jatka eteenpäin ja näytä ettet lannistu pienistä. Uskalla nauraa epäonnistumiselle ja iloita, vaikka sisäisesti saattaa sattua.

Valitse oikein.

EN OSAA ENÄÄ PYSYÄ PAIKOILLANI

Nykyään en oikein osaa enää olla aloillani. Tarvitsen koko ajan tekemistä ja janoan uusia tuulia elämääni. Kuvittelen tietäväni mistä kyseinen tuntemus on peräisin. Ensimmäiset 18 vuotta elämästäni olen asunut samalla pienellä paikkakunnalla nimeltä Mäntyharju. Siellä asuu noin 6 500 ihmistä ja siellä ihmisellä on hyvä olla, vaikka moni uskaltaa väittää toisin…

kalliolla-yksin-1

Nyt olen 23-vuotias ja olen muuttanut 5 vuoden aikana noin 20 kertaa. Olen asunut Mäntyharjulla, Imatralla, Joensuussa, Jyväskylässä, Tampereella (kahdesti) ja tällä hetkellä asun Savonlinnassa. Muutoista osa on tehty kaupunkien sisällä ja välillä on haettu vauhtia vanhasta asuinpaikasta. Muuttoja on joka tapauksessa takana suhteellisen paljon, lyhyessä ajassa.

Suurin osa ihmisistä ”vihaa” muuttamista ja niin todellakin vihasin minäkin, aikoinaan. Mutta en enää. Muuttaminen tuntuu olevan jo osa minua. Rupean kaipaamaan uudessa kaupungissa helposti seuraavaa muuttoa. Muuttaminen tuo mukanaan hirveän määrän kokemuksia ja tietynlaisen vapauden. Varsinkin, jos muutat kaupunkiin mistä et tunne ketään.

snapback-shot-2

Jatkuva muuttaminen kuitenkin jättää kokemusten lisäksi myös jälkiä. Asuessaan vain puolen vuoden ajan paikoillaan, on vaikea luoda pysyviä ihmissuhteita — ainakin minulle. Taas muutto. Ne vähäisetkin ihmissuhteet jäävät hyvin helposti. Niitä on vaikea pitää hengissä. Pidämme yhteyttä liian vähän. Näemme enää harvoin, jos koskaan.

Tuttuja siellä, kavereita täällä, mutta vain niin harvoja todellisia ystäviä. Se painaa minua aina väistämättä, mutta itsehän kuoppaani kaivan. Välillä mietin kuinka mahtavaa olisi hetki pysyä paikoillaan ja rakentaa suhteita. Rakentaa jotain ympärilleni siellä missä olen. Se ei vain tunnu hyvältä, ei oikealta. Ei ainakaan täällä missä nyt asun, eikä myöskään siellä missä olen aikaisemmin asunut.

kalliolla-yksin-2

En sano nykyistä asuntoani kodiksi, koska se ei tunnu siltä. Tämä on vain tilapäinen tila jossa asun, vaikkakin ihan viihtyisä. En tiedä missä tuntisin olevani kotona, mutta aion vielä löytää sen paikan. En tunne kuuluvani tänne. Paikkani on jossain muualla. En tiedä onko se paikka Suomessa, koska tämä maa alkaa hiljalleen olemaan aika tuttu. Se jää nähtäväksi.

snapback-shot-1

Älä käsitä väärin, sillä olen todella onnellinen juuri tässä missä olen. Onnelliseksi ei tee seinät ympärilläsi vaan se, miten haluat niitä katsoa. Mutta kuitenkin todella kaipaan taas sitä vapauden tunnetta, minkä uusi kaupunki, ihmiset ja ilmapiiri saavat aikaan. En pelkää muutosta, koska sillä on aina niin paljon annettavaa.

Siivet selkään.