MILLAISTA ON FYSIOTERAPIAN OPISKELU?

Tästä aiheesta minua on pyydetty kirjoittamaan kauan. En ole kuitenkaan aikaisemmin kirjoittanut, koska on tuntunut siltä, että vastahan aloitin. Mitä siis voisin vielä antaa, muuta kuin oman henkilökohtaisen näkökulmani siitä hetkestä? Nyt kuitenkin viimein tuntuu siltä, että voin kirjoittaa aiheesta, koska opintojeni toinen vuosi loppuu 10 päivän kuluttua. Ja oikeastaan minulla on enää yksi vuosi opintoja edessäni, koska nopeutan niitä puolella vuodella. Aion siis suorittaa keskimäärin 3,5 vuotta kestävän koulutuksen kolmeen vuoteen.

Seuraava vuoteni tulee pitämään sisällään enää vain hyvin vähän käytännön opetusta. Sillä vuoteen sisältyy kolme kuuden viikon mittaista harjoitusjaksoa sekä opinnäytetyön tekemistä. Olen siis käytännössä työharjoittelussa viimeisenä vuotena melkein puolen vuoden ajan. Kun tarkemmin ajatellaan, niin 2 / 3 opinnoista on takana päin ja valmistumisen voi melkein nähdä ulos katsoessaan. Ehkä tässä vaiheessa pystyn jo hieman valottamaan minkälaista fysioterapian opiskelu on.

tuutorointi

Henkilökohtaisesti pidän fysioterapiaa todella tärkeänä aihealueena. Minkä takia? Koska aivan jokaiselle ihmiselle olisi valtava etu, kun tiedettäisiin miten oma keho toimii liikkuvana kokonaisuutena ja miksi se reagoi erilaisiin ärsykkeisiin — tavalla kuin se reagoi. Tai edes tiedostettaisiin kuinka päällimmäiset, suurimmat lihakset toimivat ja mitkä niiden tehtävät ovat. Tiedostaminen toisi aivan varmasti monelle ihmiselle suurta mielenrauhaa erilaisissa ongelmatapauksissa — kipu ei välttämättä ole signaali siitä, että on syytä hakeutua heti lääkäriin, eikä varmasti aina ensimmäinen syy epäillä syöpää.

Alana fysioterapia on äärimmäisen monipuolinen ja laaja. Perusopintojen aikana pääset oikeastaan ainoastaan raapaisemaan pintakudosta useilta eri osa-alueilta. Ellei sitten onni suosi harjoittelupaikan suhteen, jossa sinua opetetaan kunnolla jollain tietyllä segmentillä. Tai ellet ole äärimmäisen oma-aloitteinen sekä niin kiinnostunut alasta, että koulutehtävien ohessa syvennät osaamistasi ja tietämystäsi lukemalla alan teoksia. Nyt kuitenkin opiskellaan korkeakoulussa ja oppiminen heitetään suurilta osin omiin käsiisi.

luonnon-aani

Fysioterapian opiskelu alkaa pinnallisten- sekä tietysti myös syvien lihasten hahmottamisella ja tutkimisella: ”Mistä hauislihas a.k.a musculus biceps brachii lähtee ja mihin se kiinnittyy?” Muun muassa nivelet, nivelpinnat, jänteet, verisuonet, hermot ja luut tulevat tutuiksi. Mielestäni jo peruskouluissa sekä lukioissa voitaisiin keskittyä enemmän pinnallisiin kudoksiin ja niiden tehtäviin, versus se, että edetään nopeasti solutasolle laskemaan mitokondrioita. Kumpi vaihtoehto saattaisi palvella suurinta osaa ihmisistä enemmän tulevaisuudessa? Kaikista meistä ei ikävä kyllä tule lääkäreitä. 

Opinnot ovat varsinkin alussa teoriapainoitteista, esimerkiksi ilman anatomian tuntemusta et pysty fysioterapiaan tullutta asiakasta juurikaan auttamaan. Käytännön harjoitteita on kuitenkin luvassa paljon, sillä tällä alalla pelkällä teoriatiedolla ei pärjää. Ihmiseen on uskallettava ottaa kontaktia. Koulutehtävien teko tapahtuu lähes aina ryhmissä, koska kyseessä on kuitenkin ala, joka vaatii moniammatillista yhteistyötä (muun muassa lääkärien ja sairaanhoitajien kanssa). Ryhmätehtävät opettavat opiskelijoita kommunikoimaan ja niin edelleen. Henkilökohtaisesti toivoisin kuitenkin useammin yksilötehtäviä, koska ryhmätyöt syövät huomattavasti enemmän aikaa, sovittaessa aikatauluja ja kohtaamispaikkoja. 

opiskelu

Fysioterapian koulutuksessa käsiteltäviä aiheita, anatomian lisäksi ovat muun muassa myös: asiakkaan haastattelu, tutkiminen sekä ohjaaminen, nivelten liikkuvuus, apuvälineiden käyttö, hengitys- ja verenkiertoelimistö, rentoutumismenetelmät, kivunhoito, hieronta, tuki- ja liikuntaelimistön toiminnan tukeminen, erilaiset fysikaaliset hoitomuodot, asentohoito, potilaan siirto sekä monenlaisien toimintakykyä kartoittavien testien tekeminen…

Erittäin monipuolinen ala siis kyseessä. Listaa voisi jatkaa kauemminkin, mutta tässä ensimmäiset aiheet mitkä tulivat mieleeni. Perusopinnot tarjoavat melko pintapuolisen raapaisun edellä mainituista asioista, koska käsiteltäviä aihealueita on niin paljon. Laaja pohja kuitenkin tarjoaa myös useita erilaisia mahdollisuuksia työelämää ajatellen. Fysioterapeutin työt eivät todellakaan rajoitu vain yhteen sektoriin — kaikkia heistä et löydä terveyskeskuksien yksilövastaanotoilta tai yksityisiltä fysikaalisilta hoitolaitoksilta. 

apuvalineyksikko

Lääkäreihin palatakseni, myös meillä fysioterapiassa ammattikielenä käytetään latinaa. Eli ammattisanasto koostuu latinankielisistä termeistä, esimerkiksi lihakset opetellaan latinaksi sekä suomeksi. Se saattaa joillekin tuottaa hankaluuksia, mutta termit ovat loppujen lopuksi hyvin loogisesti pääteltävissä, kun sanastoa hieman hallitsee.

Kuten lääkärit, pystyisimme käytännössä puhumaan termistöä käyttämällä niin, ettei asioihin perehtymätön ymmärrä yhtään mitään. Sellainen käytösmalli kuitenkin saattaa mennä ylimielisyyden puolelle, jos sitä tahallaan harrastaa. Tosin joskus käy niin, että ei edes oikeasti muista tai tiedä suomenkielistä vastinetta sanalle, koska lähdemateriaaleissa käytetään lähes aina puhtaasti ammattisanastoa. Ikävää asiakkaan puolesta, mutta toisaalta harvoin asiakas tietää suomenkielistä vastinettakaan esimerkiksi pienemmille lihaksille. Käytännössä jopa parempi jättää termien käyttäminen kokonaan pois, ellei asiakas itse jotain kysy. Asiakaslähtöisyys.

tuutor

Tulevaisuudessa työt eivät fysioterapian saralta varmasti tule loppumaan kesken, ikäryhmien ainoastaan kasvaessa. Ja vaikka teknologialla pystytään tekemään uudet kylkiluut, niin koneet tuskin lähitulevaisuudessa vielä hetkeen opettavat kädestä pitäen kuinka venytysliikkeitä tehdään tai analysoivat omatoimisesti sekä moniuloitteisesti ihmisen ryhtiä.

Mielenkiintoinen ala monessakin suhteessa. Ihmiskeho on rakenteeltaan loppujen lopuksi äärettömän monimutkainen. Jokainen asiakas on aina oma yksilönsä — hoitokeino joka auttaa yhdellä, ei välttämättä enää auta toisella. Asioita tulee lähestyä yksilötasolla ja lähteä hoitamaan sitä kautta. Fysioterapian alalla tietoa, näkemyksiä sekä tekniikoita on jaossa todella paljon ja niitä tulee jatkuvasti vain enemmän. Luit ja harjoittelit sitten kuinka paljon tahansa — lue ja harjoittele vielä lisää. Ala vaatii koko ajan itsensä kehittämistä ja vanhojen oppien uudelleen kertaamista.

Koskaan ei voi olla liian hyvä.

12 TAPAA MENESTYÄ VALINTAKOKEISSA

Elämäni aikana olen ollut monenlaisissa valintakokeissa mukana, joko osallistumassa tai valvomassa niitä. Esimerkiksi hain 6 kertaa fysioterapian koulutusohjelmaan ja kävin 4 kertaa valintakokeissa (kolmessa eri kaupungissa). Olen myös muun muassa osallistunut Erikoisrajajääkärikoulutuksen valintakokeisiin menestyksekkäästi.

Näissä tilanteissa olen oppinut äärettömän paljon ja olen monesti joutunut miettimään epäonnistumisiani sekä päällimmäisenä sitä miksei minua taaskaan valittu. Kuvittelen tietäväni mistä puhun, kun kerron siitä kuinka pystyt tekemään vaikutuksen valintakokeissa.

Tällä hetkellä opiskelen fysioterapiaa ja Tutor -koulutuksen kautta olen osallistunut valintakokeiden järjestämiseen sekä toteutukseen. Olen ollut useiden satojen hakijoiden kanssa samassa tilanteessa monta kertaa — nähnyt vierestä lukemattoman määrän onnistumisia, epäonnistumisia ja epäröintiä itseään kohtaan.

12 neuvoa menestykseen valintakokeissa.

shakki

1. Ole oma itsesi.
Tule paikalle omana itsenäsi. Minkään roolin vetäminen ei tule pitkällä tähtäimellä toimimaan, sitä ei pysty näyttelemään loputtomiin. Todellinen luontosi paljastuu lopulta joka tapauksessa. Sinun on myös paljon helpompi sekä rennompi olla, kun olet vain sinä. Valintakokeissa kaikki ovat samalla viivalla, kaikki ovat keskenään tasa-arvoisia ja harva todennäköisesti tuntee sinua. Tiedät itse kuka olet, joten korosta parhaita puoliasi ja tuo ne esille. Persoonat nousevat joukosta aina.

2. Asennoituminen.
Tule valintakokeisiin sillä asenteella, että aiot saada sen koulupaikan. Tietenkin jokainen valintakoe on tilaisuus oppia uutta, mutta ne eivät ole sellaisia tilanteita joihin haluat tulla uudelleen ja uudelleen. Valmistaudu kunnolla ja tee valintakokeissa parhaasi. Anna kaikki mitä sinussa on annettavaa. Asenne on kaikki kaikessa. Paikalle ei kannata ilmestyä luovuttajan asenteella, sen näkee jo päälle päin ja pelisi on aika pitkälti pelattu puolestasi. Koulupaikkaa tosissaan haluavat erottuvat joukosta edukseen ja he ajavat mennen tullen ylitsesi opiskelijoita valittaessa. Ole itsevarma, mutta älä anna itsestäsi ylimielistä kuvaa.

3. Valmistaudu.
Ota selvää siitä mitä osioita valintakokeissa on. Ota selvää mitä siellä tullaan tekemään ja kysymään. Etsi tieto keskustelufoorumeilta tai etsi käsiisi ihminen joka on käynyt kyseisen koulutuksen tai paraikaa opiskelee sitä. On aina parempi tietää asioista etukäteen edes jotain, ettei vain käy niin, että valintakokeissa pyydetyt asiat lamaannuttavat täysin.

Kaikkeen ei voi valmistautua, koska valintakokeissa voidaan pyytää tekemään vaikka kuinka älyvapaita asioita. Mutta, jos valintakokeisiin kuuluu esimerkiksi liikunnallinen osuus, johon on ennalta kerrottu tulevat harjoitteet, harjoittele! Tai, jos valintakokeissa on kirjallinen osuus, lue! Miksi antaa kenellekään tasoitusta sen takia, että jätät harjoittelematta, vaikka tiedät pystyväsi.

lue-kirjoja

4. Hymyile.
Aina. Hymyile! Hymyily on paras valttikortti mitä valintakokeissa voit käyttää. Käytä sitä paljon! Se tekee sinusta helpommin lähestyttävän ja kertoo arvioijalle sen, että oikeasti olet vilpittömästi kiinnostunut asiasta. Huomion arvoinen seikka on myös se, että karkeasti arvioituna 99 % ihmisistä ei hymyile jännittäessään. Perusilme on aika usein turhan tuima, eli mikä olisi parempi tapa erottua joukosta kuin hymy? Parempaa vaihtoehtoa ei yksinkertaisesti ole. Hymyily on PARAS vaihtoehto.

5. Huomioi muut.
Harvoin olet valintakoetilanteessa yksin. Varsinkin erilaisissa liikuntaosioissa tai ryhmäkeskusteluissa muiden huomioiminen on erityisen tärkeää. Ole kohtelias. Anna toisille puheenvuoro, ole kiinnostunut heidän taustoistaan, ideoistaan ja siitä mitä he haluavat sinulle ohjeistaa. Huomioi muita esimerkiksi avaamalla ovia tai ojentamalla liikuntatilanteessa jumppakeppejä. Pienillä teoilla voi olla suuri vaikutus tulevaan, koska koskaan et voi tietää minkälaisia piirteitä tilanteen arvioitsija haluaa löytää.

6. Kuuntele.
Usein ohjeet toistetaan ainoastaan kerran. Ohjeet saattavat olla myös hyvin lyhyesti esitetty tai ne saattavat olla erittäin epäselviä. Joten kuuntele tarkkaan aivan alusta asti. Joltain toiselta osallistujalta saattaa mennä tärkeitä huomioita toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, kun sinä puolestasi pystyt poimimaan pisteet kotiin.

7. Ole aktiivinen.
Tee aina aloite mikäli sinulla on mahdollisuus. Oli kyseessä sitten ryhmäkeskustelu tai ohjaustuokio. Astu esiin, ensimmäinen toimija saa aina arvostusta sivustakatsojien silmissä. Onnistut näin antamaan itsestäsi oma-aloitteisen, itsevarman ja rohkean kuvan.

erotu-joukosta

8. Käytä tilaa.
Jos esimerkiksi liikuntaosiossa on rytmiikkaa ja sinulle on määrätty alue, jota saat käyttää liikkumiseen — hyödynnä sitä monipuolisesti! Liiku lattian tasossa, käytä seiniä hyödyksesi ja hyödynnä ilmatilaa hyppyjen avulla. Kulje suurin elein alueen halki ja tee siitä kenttä inspiraatiolle. Yksin nurkassa ja pienillä ujoilla liikkeillä et varmasti saa arvioijalta kovin lämpimiä katseita. Erotu joukosta ja anna mennä!

9. Keskity.
Keskity omaan suoritukseesi. Olet tilanteessa, jossa sinun täytyy tehdä parhaasi. Vähempi ei riitä. Tee sitä mitä on pyydetty, kuuntele ja lue ohjeet huolellisesti. Jätä ylimääräiset ajatukset tilanteen ulkopuolelle. Ainoa tehtäväsi tällä hetkellä on päästä tilanteesta kunnialla läpi. Aikaa on aina rajallisesti, käytä se järkevästi.

10. Tee jotain mistä sinut muistetaan.
Esittäydy räväkästi, tee liikuntaosiossa voltti tai yllätä valintakokeen valvoja älykkäällä kysymyksellä. Tee jotain mistä jäät ihmisten mieliin, se voi olla aivan mitä tahansa! Valintakokeissa käy usein satoja opiskelupaikkaa tavoittelevia ja jollain tavalla sinun kannattaa erottautua siitä joukosta. Tasa paksuun massaan häviäminen ja virran mukana pyöriminen eivät palvele sinua mitenkään. Tässä tilanteessa sinun on haluttava erottua joukosta, vaikka se ei tavallisesti olisi tapaistasi.

pukumies

11. Katsekontakti.
Katse harhailee. Katse poukkoilee omista varpaista, seiniin ja lattian kautta katonrajaan. Nyt ollaan vaarallisilla vesillä. Katsekontaktin vältteleminen antaa sinusta todella epävarman kuvan. Se on  arvioitsijalle lähestulkoon punainen lippu. Kun avaat suusi, puhu ihmisille. Ota katsekontakti heidän kanssaan, haluat tehdä heihin vaikutuksen! Ja vaikka et koko aikaa olisikaan äänessä, on sinun silti seurattava tilannetta tarkasti ja oltava hereillä. Seinät, eikä varmasti varpaasikaan koskaan tule auttamaan sinua tilanteesta pois, eivätkä ne todellakaan välitä katseestasi.

12. Naura itsellesi.
Heittäytymistä vaaditaan paljon ja tosikkona sellaisessa on hyvin vaikea pärjätä. Älä ota asioita liian vakavamielisesti vaan naura itsellesi. Se on aina puoleensavetävä ominaisuus. Nauramisella pystyt keventämään koko tilanteen ilmapiiriä sekä rentouttamaan omaa olotilaasi. Kaiken ei tarvitse onnistua täydellisesti, mutta rennolla olemuksella ja nauramisella pystyt pelastamaan monia tilanteita.  Älä ruoski itseäsi siitä, jos jokin ei mene aivan kuten halusit, vaan jatka eteenpäin ja näytä ettet lannistu pienistä. Uskalla nauraa epäonnistumiselle ja iloita, vaikka sisäisesti saattaa sattua.

Valitse oikein.