VLOG 1, ENSIMMÄINEN ASKEL OTETTU

Vlog, vlog, vlog? Ajatus on pyörinyt kauan mielessäni. Itseasiassa ensimmäinen videoblogi on ollut useaan otteeseen hyvin lähellä toteutumistaan, koska hankin videokameran täysin elämän videoimista varten keväällä 2015. Olin silloin varma, että haluan aloittaa tekemään vlogeja. Aloitinkin. Kuvasin elämääni, mutta en kuitenkaan koskaan julkaissut mitään muiden nähtäväksi. Miksi en?

En ollut siihen henkisesti valmis. En ollut silloin sujut itseni kanssa, epäilin paljon tekemisiäni. Pelkäsin muiden mielipiteitä ja kaikista eniten pelkäsin itseäni. Kuuluin niihin ihmisiin, jotka peiliin katsoessaan osaavat nimetä kaikki virheet ja epäkohdat… Kamera jäi hyllylle pölyttymään.

Ajatus jäi kalvamaan mielen perukoille, sillä olin päättänyt toteuttaa suunnitelman. Sitä vaihetta kesti noin 2 vuotta. Ajatuksia ajatuksien perään, ennen varsinaista toimintaa.

Vlog

Oikeastaan olen harjoitellut videointia lähes koko sen ajanjakson, koska olenhan kuvannut itsestäni lyhyitä videoita Snapchatissa (@aarouh) ja myöhemmin myös Instagramin storien (@aarohuttunen) välityksellä. Lyhyet 5 – 10 sekunnin videon pätkät eivät kuitenkaan koskaan olleet alkuperäinen suunnitelmani. Halusin aina antaa jotain enemmän.

Lyhyet videot joka tapauksessa ovat toimineet hyvänä harjoituksena ennen varsinaisia pidempiä kuvaussessioita. Mitä enemmän itseään on kirjaimellisesti joutunut katsomaan ruudun läpi, sitä paremmin on oppinut hyväksymään ja käsittelemään omia pieniä epäsuhtiaan. Kukaan ei ymmärrä sitä toisen ihmisen kohdalla, mutta jokainen aivan varmasti ymmärtää asian viimeistään itsensä kohdalla. 

Miksi nyt?

Tuli hetki, kun pystyin irtaantumaan omasta arjestani, omista rutiineistani, joita tunnollisesti noudatan päivä päivältä ja viikko viikolta. Lähdin ”lomalle”. 2 viikkoa Espanjassa. Kaukana kaikesta tutustu. Ei velvollisuuksia, ei kiirettä mihinkään. Otin kameran käteeni ja aloin puhua.

Ulkomailla se tuntui niin helpolta ja luonnolliselta. Olinhan turisti, täysin tuntemattomassa maassa ja tuntemattomien ihmisten keskuudessa. Tätähän turistit tekevät, kuvaavat kaikkea. Minäkin kuvasin kaikkea ja siinä sivussa eksyin myös itse kameran eteen. Olen jossain määrin oppinut olemaan välittämättä muiden ihmisten mielipiteistä ja katseista, mutta Suomessa tällainen toimintahan on lähestulkoon tuomittavaa. Miksi kukaan puhuisi videokameralle? Harva ymmärtää edes sitä, että puhutaan kännykälle ja lähetetään video eteenpäin kaverien nähtäväksi.

Harjoittelin kuvaamista tietoisesti sellaisessa ympäristössä, josta en tiennyt mitään. Se tuntui hyvältä. Se oli hyvä ajatus! Sain samalla lomalle paljon uutta tekemistä, koska en ole ”uima-allastyyppiä”, en viihdy uima-altailla paikoillani. Aloin muokkaamaan videoita, eikä lopputulos näyttänyt omaan silmään näin aloittelijan tekemänä liian huonolta (itsekritiikin taso on korkealla).

Sain loman aikana napattua useita videoita. Kaikkein tärkeintä siinä on se, että nautin videoleikkeiden ottamisesta ja erityisesti niiden muokkaamisesta. Sain päästää vapaaksi luovan puoleni täysin uudella tavalla!

Miksi vlog?

Samoin kuin blogini kanssa, haluan oppia uusia taitoja, haluan oppia itsestäni enemmän ja haluan antaa itsestäni muille enemmän. Blogini on kohta kolme vuotta ”vanha” ja kiinnostus sen suhteen ei ole näyttänyt vieläkään hiipumisen merkkejä. Haluan kuitenkin kirjallisten tuotosten lisäksi antaa itsestäni vieläkin enemmän, haluan näyttää millainen henkilö oikeasti olen. Osittain olen varmasti pystynyt näyttämään sen blogini kautta, mutta olen 100% varma myös siitä, että videoiden kautta pystyn ilmaisemaan itseäni täysin uudella tavalla.

Siitä vloggaamisessani tulee olemaan kysymys. Haluan kehittää itseäni ja samalla antaa muille ajattelemisen aiheita sekä neuvoja. Olen nähnyt jo paljon, vaikken itseasiassa ole nähnyt vielä mitään, koska tarina on vasta alkamassa. En tietoisesti ole kirjoittanut tämän tarinan käsikirjoitusta vielä valmiiksi. On mielenkiintoista nähdä mihin se tulee johtamaan… Ja haluaisin kovasti, että astuisit mukaan tälle matkalle sekä samalla osallistuisit matkan käsikirjoituksen toteutukseen!

Mitä haluaisit nähdä? Mistä haluaisit kuulla? Minkälaista sisältöä voisin tehdä? Mitä haluaisit tietää? Missä haluaisit materiaalia kuvattavan? Miten voisin auttaa?

VLOG 1 löytyy nyt Youtubesta! Käy tutustumassa materiaaliin ja jätä ihmeessä kommentti millaisia ajatuksia video herättää:

ELÄMÄ ON DOKUMENTOIMISEN ARVOINEN

Ensimmäinen askel on kaikista vaativin.

Aaro Huttunen

Positiivisella ja rennolla elämänasenteella varustettu 23-vuotias fysioterapiaa opiskeleva nuorimies. Intohimoihin kuuluu jatkuva itsensä kehittäminen sekä uusien asioiden oppiminen. "Vapaa-aikaan" sisältyy kuntosalin lisäksi kirjojen lukemista, yrittäjyyttä ja luovan puolen esiin tuomista kirjoittamisen kautta.

2 vastausta artikkeliin “VLOG 1, ENSIMMÄINEN ASKEL OTETTU”

 1. Blogiasi olen aina satunnaisesti seurannut ja oli mielenkiintoista katsoa ensimmäistä vlogiasi. Ensimmäiseksi sanon, että rohkea olet. Varmasti vaatinut mukavuusalueen ulkopuolelle hyppäämistä itsensä kuvaaminen ja muutenkin videon kautta itsensä avaaminen maailmalle. Olen jo aiemmin huomannut blogisiteksteistäsi täydellisyyden tavoittelun vivahteen ja taisit joskus itsekin kirjoittaa perfektionistisesta luonteestasi. Tämä piirre huokuu videostasi hyvällä artikuloinnilla, tarkoin valituilla sanavalinnoilla ja hyvänä puheen tauotuksena. Nämä kuitenkin samalla tekevät videosta hieman journalistisen ja ajoittain pitkäveteisen. Mielestäni mielenkiintoisimpia ovat vlogit, jossa henkilö kykenee olemaan oma rosoinen itsensä omine vahvuuksineen ja virheineen. Vlogienhan päätarkoitus on päästää katsoja askeleen lähemmäksi vloggaajan elämää tuottamalla päiväkirjamaista tarinaa katsojalle, missä parhaassa tapauksessa katsoja kykenee kokemaan samaistumisen tunteita sekä tuttavallisuutta vloggaajan kanssa. Vinkkini sinulle olisikin ehkä juuri se, ettei sinun tarvitse pyrkiä olemaan kameran edessä virheetön tai täydellinen, sillä et ole tekemässä tarkalleen hiottua ja käsikirjoitettua näyttelijäsuoritusta, vaan enemmänkin avata persoonallisuuttasi ja ainutlaatuisuuttasi videon välityksellä katsojille. Olemme paras versio itsestämme vasta, kun ymmärrämme virheidemme merkityksellisyyden oman ainutlaatuisuutemme perustana ja ainutlaatuisuus on yksi suurimmista valttikorteista, joilla ensinnäkin erottuu alati kasvavassa vlogiskenessä, mutta suuremmassa mittakaavassa ihan elämässäkin. Rentoa otetta, luottoa omana itsenä olemiseen ja paljon tsemppiä tulevien videoiden kuvaamiseen. 🙂

  • Moi Ariel,

   Äärimmäisen paljon kiitoksia (pisimmästä kommentista koskaan) erittäin hyvästä kommentista! Kyllä perfektionismia jossain määrin luonteesta löytyy ja teksteissä varmasti näkyy se aivan tarkoituksella, siitä en halua puhekielistä tehdä tai mitään hymiöitä sinne lisäillä… 🙂

   Mutta tosiaan, mitä videoon tulee kiitos paljon palautteesta. Videota ei käytännössä ollut käsikirjoitettu muulta osin kuin, että ”Laita kameran eteen käsi ja teleporttaa seuraavaan maahan…” Mitään muuta en valmiiksi miettinyt ja kaikki mitä suusta tuli, oli puhdasta improvisaatiota. Tottakai muokkaaminen mahdollisesti antaa tuollaisen kuvan. Laitetaan ensimmäisen videon ja mukavuusalueelta poistumisen piikkiin, seuraavassa videossa sitten rennompaa asennetta! 😉 Täydellisyydestä kaukana.

   Kesäisin terveisin,
   Aaro

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 10
Tykkää jutusta