ENERGIA LÄHTEE AINA SISÄLTÄPÄIN

Tiedätkö sen tunteen, kun jokin asia tempaisee sinut täysin mukaansa niin, että unohdat kokonaan syödä ja lopulta tajuat ettet ole syönyt viimeiseen 10 tuntiin? Tuntuuko kuitenkin välillä siltä, että et jaksa jatkaa esimerkiksi opiskelua ilman ruokataukoa?

Näyttääkö aamulenkille lähteminen täysin vastenmieliseltä ajatukselta tai onko kuntosalille meneminen ehdottomasti suljettu pois vaihtoehdoista pitkän työpäivän jälkeen? Mutta saatat silti vielä katsoa sarjoja ja elokuvia pitkälle nukkumaanmenoajan jälkeenkin?

Kaikki yllämainitut asiat vaativat energiaa. Lisänä, esimerkiksi aamulenkki vaatii toteutuakseen tahdonvoimaa ja 10 tuntinen projektiin uppoutuminen vaatii puolestaan intohimoa sekä halua. Ihminen pystyy mihin tahansa, jos tahtoa ja motivaatiota riittää tarpeeksi. Kun oikeasti asennoidutaan jonkin asian suhteen koko sydämellä, niin energiaa sen toteuttamiseen löytyy aivan varmasti. Ensimmäinen ja viimeinen lähde mistä energiaa saamme ovat omat ajatuksemme, jotka löytyvät syvältä sisimmästä.

Elämys

Minkä mieli päättää, keho toteuttaa

Ravinto ja uni ovat molemmat ihmiselle välttämättömiä energianlähteitä — emmekä pystyisi elämään ilman niitä. Mutta yllättävän vähällä kuitenkin selviytyisimme. Esimerkiksi terve ihminen pystyy paastoamaan jopa yli 40 päivää (nesteytys on tarina erikseen). Kun taas ilman unta pysyisimme hereillä useita vuorokausia, ennen Nukkumatin saapumista.

Kaikki tuntevat ja kestävät nälkää eri tavoilla, myös unentarve on hyvin yksilöllistä. Moni saattaa mieltää ravinnon ja unen ensisijaisiksi energianlähteiksi, mutta ei se ihan niin yksiselitteistä kuitenkaan ole. Kaikkeen pystyy tottumaan ja aivan varmasti jokainen pärjää hetken vähemmillä yöunilla tai hieman pidemmillä ateriaväleillä.

Ensimmäisenä energia lähtee aina sisältäpäin. Aina. Energia vaatii syntyäkseen muun muassa halua, tahtoa, tavoitteita, intohimoa ja motivaatiota. Kun muutama edellä mainituista asioista palaa tarpeeksi korkealla liekillä sisimmässä — pelkästään niiden voimin voidaan päästä jo hyvin pitkälle, unen ja ravinnon jäädessä toissijaisiksi. Ilman näitä ensisijaisen energianlähteen osia matka saattaa loppua hyvin äkkiä. Voimme tankata energiaa kehoomme ruoan, unen ja piristeiden muodossa, mutta emme silti käytännössä etene minnekään, sillä tavoite puuttuu. Halu puuttuu. Motivaatio puuttuu.

Hymyile

Ravinto ja unentarve ovat molemmat ehdottoman tärkeitä elämänlaadun kannalta, eikä niistä kannata lähteä tinkimään. Kolmas ja tärkein energianlähde lähtee kuitenkin aina meistä itsestämme sisältä — ennen sitä, ei mikään ravintoaine, eivätkä pisimmätkään yöunet saa meitä liikkeelle. Palo sisällä pitää saada syttymään ensimmäisenä, ennen kuin voimme saada aikaan muutoksen. Unen ja ravinnon avulla pystymme sen jälkeen lisäämään helposti tulta liekkeihin.

Oli energiasi syöjä sitten työpalaveri, sukujuhlat tai koiran ulkoilutus, niin ensimmäisenä tälle tapahtumalle on syytä antaa mielessä tarpeeksi merkittävä tarkoitus, jonka takia haluat tehdä sen. Aseta tavoite. Sytytä liekki ja anna palaa.

Aseta ensin mielentila oikeaan asentoon ja lähde sen jälkeen itse perästä.

Aaro Huttunen

Positiivisella ja rennolla elämänasenteella varustettu 23-vuotias fysioterapiaa opiskeleva nuorimies. Intohimoihin kuuluu jatkuva itsensä kehittäminen sekä uusien asioiden oppiminen. "Vapaa-aikaan" sisältyy kuntosalin lisäksi kirjojen lukemista, yrittäjyyttä ja luovan puolen esiin tuomista kirjoittamisen kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 6
Tykkää jutusta