3 KEINOA TEHOKKAAMPAAN TYÖNTEKOON

Tuntuuko joskus siltä, että vuorokaudessa on liian vähän tunteja?
Minä voin ainakin vastata tähän kysymykseen myöntävästi. Välillä tuntuu siltä, etten kerkeä saamaan mitään aikaiseksi. Ei se kuitenkaan johdu siitä, että vuorokaudessa olisi liian vähän tunteja — kaikillahan meillä on niitä tasan 24.

Näyttääkö ”tehtävälistasi” usein aivan liian pitkältä?
Henkilökohtaisesti pystyn sanomaan ettei se lista tule loppumaan kohdallani koskaan. Lista jatkuu ja jatkuu vaan. Kun yhden asian saa hoidetuksi, tulee sen tilalle aina uusi. Voisi kuvitella sen olevan hyvä asia, sillä jos tämä lista loppuu, pysähtyy myös ihminen.

kirjapaino

Olen alkanut kiinnittämään paljon huomiota työntekooni lähiaikoina, koska aikaa on aina vain rajallinen määrä käytössä. Kirjoitan käytännössä kahta blogia, opiskelen, käyn harjoittelemassa vähintään 5 – 6 kertaa viikossa, omaa yritystä olisi myös tarkoitus kasvattaa ja lopun ”vapaa-ajan” haluan käyttää itseni kehittämiseen lukemisen kautta. Voisi sanoa, että aika on aina kortilla, mutta ei sitä lisääkään mistään saa — sitä täytyy löytää.

Varsinkin työt, jotka vaativat luovuutta tai keskittymistä tuntuvat välillä hankalilta, koska en malta pysyä paikoillani. Minun on pakko eliminoida ympäriltäni joitain asioita, että pääsen siihen pisteeseen missä ajatukseni pystyvät vaeltamaan vapaasti. Ilman häiriötekijöitä.

1. HÄVITÄ ÄLYPUHELIN

Sosiaalinen media: IG, FB, Snapchat sekä mukaan lukien Whatsapp ovat suurimmat aikamme syöjät nykypäivänä. Jonkin tutkimuksen mukaan keskiverto älypuhelimen käyttäjä ottaa sen esille 150 kertaa päivässä — kuvittelen, että määrä on monella paljon suurempikin.

Kun alan kirjoittamaan tai lukemaan jotain, laitan puhelimen äänettömälle, pois käsieni ulottuvista ja mielellään sellaiseen paikkaan, etten edes näe sitä. Ei kenelläkään ole tuntiin tai kahteen minulle niin tärkeää asiaa, että minun pitäisi olla valvomassa puhelimen ääressä koko aikaa. Ei kenelläkään. Toistaiseksi Barack Obama ei vielä ole soitellut minulle ja pyytänyt valkoiseen taloon. Sitä päivää odotan innolla, mutta ennen sitä joutuvat muut välillä odottamaan tavoittamistani tunnin tai pari.

Voitte kuvitella kuinka paljon keskittymistä voi häiritä Snapchatin viestit, jotka on täytetty nuoleskelevilla koirilla tai ääntä muuttavilla peuroilla. Pahimmassa tapauksessa joudut aloittamaan koko ajatusprosessin uudestaan… Kuinka paljon se sitten hidastaa projektia?

siisti-poyta2. JÄRJESTÄ TYÖPISTE

Kun puhelin on heivattu ensimmäisenä menemään, on nyt aika järjestää työpiste sellaiseen tilanteeseen, ettei myöskään se ole syynä keskittymisen häiriintymiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että likaiset kahvikupit viedään keittiöön ja rypistyneet paperin heitetään roskakoriin. Tiedätkö sen tunteen, kun töitä tehdessä ajatus alkaa harhailemaan? Jokainen aivan varmasti tietää.

Tässä tapauksessa likainen kahvikuppi osuu silmiin ja kuinka paljon se ärsyttääkään — tulee halu viedä se pois silmistä ja sitten ollaan taas siinä tilanteessa, että keskittyminen rikkoutuu ja ajatusprosessit pitää aloittaa kirjaimellisesti puhtaalta pöydältä. Pidä siis työpiste mahdollisimman siistinä ja viihtyisänä. Yksinkertainen on kaunista sanotaan.

tarpeellinen3. LAITA TAUSTALLE SOIMAAN RAUHALLISTA MUSIIKKIA

Tämän keinon olen oppinut vasta viimeisten kuukausien aikana. Löysin Spotifystä valmiita soittolistoja osiosta ”Keskittyminen” ja mietin, että voiko musiikista oikeasti olla apua keskittymisessä? Kokeilin ja totesin erittäin toimivaksi keinoksi. Olen henkilönä hyvin tarkkaavainen ja pienetkin äänet saattavat ravistella ajatuksen juoksuani, kuten tuuli, tieltä kuuluvat autojen äänet tai lähiaikoina isoin keskittymiseeni vaikuttanut ongelma on ollut jääkaapin hurina. Kiinnitän huomiota siis helposti kaikkeen epäolennaiseen ja siitä on vaikea lähteä keskittämään ajatuksiaan uudelleen.

Musiikki kuitenkin auttaa. Laitan lukiessani nykyään aina taustalle soimaan jotain rauhoittavaa musiikkia. Usein biisit sisältävät kepeää piano- tai kitaramusiikkia — en koskaan olisi uskonut kuuntelevani sellaisia. Musiikki kuitenkin vie huomioni pois kaikesta muusta ympärilläni tapahtuvasta (samalla tavalla kuin salin puolella). Sitä kautta pystyn keskittymään paljon paljon paremmin, enkä lukiessani edes huomaa musiikin olemassa oloa, muttei se myöskään jostain syystä hajoita keskittymistäni.

toimistotarvikkeet-1

Miten sinä pystyt keskittymään?

Aaro Huttunen

Positiivisella ja rennolla elämänasenteella varustettu 23-vuotias fysioterapiaa opiskeleva nuorimies. Intohimoihin kuuluu jatkuva itsensä kehittäminen sekä uusien asioiden oppiminen. "Vapaa-aikaan" sisältyy kuntosalin lisäksi kirjojen lukemista, yrittäjyyttä ja luovan puolen esiin tuomista kirjoittamisen kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 5
Tykkää jutusta