12 TAPAA MENESTYÄ VALINTAKOKEISSA

Elämäni aikana olen ollut monenlaisissa valintakokeissa mukana, joko osallistumassa tai valvomassa niitä. Esimerkiksi hain 6 kertaa fysioterapian koulutusohjelmaan ja kävin 4 kertaa valintakokeissa (kolmessa eri kaupungissa). Olen myös muun muassa osallistunut Erikoisrajajääkärikoulutuksen valintakokeisiin menestyksekkäästi.

Näissä tilanteissa olen oppinut äärettömän paljon ja olen monesti joutunut miettimään epäonnistumisiani sekä päällimmäisenä sitä miksei minua taaskaan valittu. Kuvittelen tietäväni mistä puhun, kun kerron siitä kuinka pystyt tekemään vaikutuksen valintakokeissa.

Tällä hetkellä opiskelen fysioterapiaa ja Tutor -koulutuksen kautta olen osallistunut valintakokeiden järjestämiseen sekä toteutukseen. Olen ollut useiden satojen hakijoiden kanssa samassa tilanteessa monta kertaa — nähnyt vierestä lukemattoman määrän onnistumisia, epäonnistumisia ja epäröintiä itseään kohtaan.

12 neuvoa menestykseen valintakokeissa.

shakki

1. Ole oma itsesi.
Tule paikalle omana itsenäsi. Minkään roolin vetäminen ei tule pitkällä tähtäimellä toimimaan, sitä ei pysty näyttelemään loputtomiin. Todellinen luontosi paljastuu lopulta joka tapauksessa. Sinun on myös paljon helpompi sekä rennompi olla, kun olet vain sinä. Valintakokeissa kaikki ovat samalla viivalla, kaikki ovat keskenään tasa-arvoisia ja harva todennäköisesti tuntee sinua. Tiedät itse kuka olet, joten korosta parhaita puoliasi ja tuo ne esille. Persoonat nousevat joukosta aina.

2. Asennoituminen.
Tule valintakokeisiin sillä asenteella, että aiot saada sen koulupaikan. Tietenkin jokainen valintakoe on tilaisuus oppia uutta, mutta ne eivät ole sellaisia tilanteita joihin haluat tulla uudelleen ja uudelleen. Valmistaudu kunnolla ja tee valintakokeissa parhaasi. Anna kaikki mitä sinussa on annettavaa. Asenne on kaikki kaikessa. Paikalle ei kannata ilmestyä luovuttajan asenteella, sen näkee jo päälle päin ja pelisi on aika pitkälti pelattu puolestasi. Koulupaikkaa tosissaan haluavat erottuvat joukosta edukseen ja he ajavat mennen tullen ylitsesi opiskelijoita valittaessa. Ole itsevarma, mutta älä anna itsestäsi ylimielistä kuvaa.

3. Valmistaudu.
Ota selvää siitä mitä osioita valintakokeissa on. Ota selvää mitä siellä tullaan tekemään ja kysymään. Etsi tieto keskustelufoorumeilta tai etsi käsiisi ihminen joka on käynyt kyseisen koulutuksen tai paraikaa opiskelee sitä. On aina parempi tietää asioista etukäteen edes jotain, ettei vain käy niin, että valintakokeissa pyydetyt asiat lamaannuttavat täysin.

Kaikkeen ei voi valmistautua, koska valintakokeissa voidaan pyytää tekemään vaikka kuinka älyvapaita asioita. Mutta, jos valintakokeisiin kuuluu esimerkiksi liikunnallinen osuus, johon on ennalta kerrottu tulevat harjoitteet, harjoittele! Tai, jos valintakokeissa on kirjallinen osuus, lue! Miksi antaa kenellekään tasoitusta sen takia, että jätät harjoittelematta, vaikka tiedät pystyväsi.

lue-kirjoja

4. Hymyile.
Aina. Hymyile! Hymyily on paras valttikortti mitä valintakokeissa voit käyttää. Käytä sitä paljon! Se tekee sinusta helpommin lähestyttävän ja kertoo arvioijalle sen, että oikeasti olet vilpittömästi kiinnostunut asiasta. Huomion arvoinen seikka on myös se, että karkeasti arvioituna 99 % ihmisistä ei hymyile jännittäessään. Perusilme on aika usein turhan tuima, eli mikä olisi parempi tapa erottua joukosta kuin hymy? Parempaa vaihtoehtoa ei yksinkertaisesti ole. Hymyily on PARAS vaihtoehto.

5. Huomioi muut.
Harvoin olet valintakoetilanteessa yksin. Varsinkin erilaisissa liikuntaosioissa tai ryhmäkeskusteluissa muiden huomioiminen on erityisen tärkeää. Ole kohtelias. Anna toisille puheenvuoro, ole kiinnostunut heidän taustoistaan, ideoistaan ja siitä mitä he haluavat sinulle ohjeistaa. Huomioi muita esimerkiksi avaamalla ovia tai ojentamalla liikuntatilanteessa jumppakeppejä. Pienillä teoilla voi olla suuri vaikutus tulevaan, koska koskaan et voi tietää minkälaisia piirteitä tilanteen arvioitsija haluaa löytää.

6. Kuuntele.
Usein ohjeet toistetaan ainoastaan kerran. Ohjeet saattavat olla myös hyvin lyhyesti esitetty tai ne saattavat olla erittäin epäselviä. Joten kuuntele tarkkaan aivan alusta asti. Joltain toiselta osallistujalta saattaa mennä tärkeitä huomioita toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, kun sinä puolestasi pystyt poimimaan pisteet kotiin.

7. Ole aktiivinen.
Tee aina aloite mikäli sinulla on mahdollisuus. Oli kyseessä sitten ryhmäkeskustelu tai ohjaustuokio. Astu esiin, ensimmäinen toimija saa aina arvostusta sivustakatsojien silmissä. Onnistut näin antamaan itsestäsi oma-aloitteisen, itsevarman ja rohkean kuvan.

erotu-joukosta

8. Käytä tilaa.
Jos esimerkiksi liikuntaosiossa on rytmiikkaa ja sinulle on määrätty alue, jota saat käyttää liikkumiseen — hyödynnä sitä monipuolisesti! Liiku lattian tasossa, käytä seiniä hyödyksesi ja hyödynnä ilmatilaa hyppyjen avulla. Kulje suurin elein alueen halki ja tee siitä kenttä inspiraatiolle. Yksin nurkassa ja pienillä ujoilla liikkeillä et varmasti saa arvioijalta kovin lämpimiä katseita. Erotu joukosta ja anna mennä!

9. Keskity.
Keskity omaan suoritukseesi. Olet tilanteessa, jossa sinun täytyy tehdä parhaasi. Vähempi ei riitä. Tee sitä mitä on pyydetty, kuuntele ja lue ohjeet huolellisesti. Jätä ylimääräiset ajatukset tilanteen ulkopuolelle. Ainoa tehtäväsi tällä hetkellä on päästä tilanteesta kunnialla läpi. Aikaa on aina rajallisesti, käytä se järkevästi.

10. Tee jotain mistä sinut muistetaan.
Esittäydy räväkästi, tee liikuntaosiossa voltti tai yllätä valintakokeen valvoja älykkäällä kysymyksellä. Tee jotain mistä jäät ihmisten mieliin, se voi olla aivan mitä tahansa! Valintakokeissa käy usein satoja opiskelupaikkaa tavoittelevia ja jollain tavalla sinun kannattaa erottautua siitä joukosta. Tasa paksuun massaan häviäminen ja virran mukana pyöriminen eivät palvele sinua mitenkään. Tässä tilanteessa sinun on haluttava erottua joukosta, vaikka se ei tavallisesti olisi tapaistasi.

pukumies

11. Katsekontakti.
Katse harhailee. Katse poukkoilee omista varpaista, seiniin ja lattian kautta katonrajaan. Nyt ollaan vaarallisilla vesillä. Katsekontaktin vältteleminen antaa sinusta todella epävarman kuvan. Se on  arvioitsijalle lähestulkoon punainen lippu. Kun avaat suusi, puhu ihmisille. Ota katsekontakti heidän kanssaan, haluat tehdä heihin vaikutuksen! Ja vaikka et koko aikaa olisikaan äänessä, on sinun silti seurattava tilannetta tarkasti ja oltava hereillä. Seinät, eikä varmasti varpaasikaan koskaan tule auttamaan sinua tilanteesta pois, eivätkä ne todellakaan välitä katseestasi.

12. Naura itsellesi.
Heittäytymistä vaaditaan paljon ja tosikkona sellaisessa on hyvin vaikea pärjätä. Älä ota asioita liian vakavamielisesti vaan naura itsellesi. Se on aina puoleensavetävä ominaisuus. Nauramisella pystyt keventämään koko tilanteen ilmapiiriä sekä rentouttamaan omaa olotilaasi. Kaiken ei tarvitse onnistua täydellisesti, mutta rennolla olemuksella ja nauramisella pystyt pelastamaan monia tilanteita.  Älä ruoski itseäsi siitä, jos jokin ei mene aivan kuten halusit, vaan jatka eteenpäin ja näytä ettet lannistu pienistä. Uskalla nauraa epäonnistumiselle ja iloita, vaikka sisäisesti saattaa sattua.

Valitse oikein.

Aaro Huttunen

Positiivisella ja rennolla elämänasenteella varustettu 23-vuotias fysioterapiaa opiskeleva nuorimies. Intohimoihin kuuluu jatkuva itsensä kehittäminen sekä uusien asioiden oppiminen. "Vapaa-aikaan" sisältyy kuntosalin lisäksi kirjojen lukemista, yrittäjyyttä ja luovan puolen esiin tuomista kirjoittamisen kautta.

8 vastausta artikkeliin “12 TAPAA MENESTYÄ VALINTAKOKEISSA”

 1. Kerrankin lista, jossa on listattu muuta kuin itseestäänselviä asioita. Vaikka itselleni ei ehkä ajankohtainen, niin näitä voi soveltaa monissa eri tilanteissa varmasti 🙂

  Hauskinta oli bongata tuo, että 99% ihmisistä ei jännittäessään hymyile, koska itselläni nauru ja hymy ovat ensimmäinen reaktio jännitykseen. 😀 mistä kyseisen luvut bongasit?

  • Moikka,

   Voisin tosiaan kuvitella, että tätä listaa pystyy hyödyntämään monessa muussakin asiassa, kuin vain valintakokeita varten. 🙂

   En siis ole etsinyt tietoja mistään tätä kirjoitusta varten ja tuo luku ”99 %” perustuu vain ja ainoastaan omiin kokemuksiini (empiiriseen tutkimukseeni). Tämän tutkimustyön perusteella sitten kuulut siihen yhteen tärkeään prosenttiin, joka on erittäin hyvä!

   Kuvittele itsesi seisomassa 10 ehdokkaan kanssa samassa valintakoe rivissä. For real, todella harva oikeasti hymyilee siinä tilanteessa. 😉

 2. Kiitos paljon tästä! Olen itse nyt lukion jälkeen viettämässä ensimmäistä välivuotta ja tarkoitus on olla opiskelemassa ensi vuonna. Vaikka nämä mainitsemasi tavat menestyä pääsykokeissa ovat olleet itselläni tiedossa, toimii tämä listaus hyvänä muistilistana varsinkin ennen soveltuvuuskokeita jännityksen ollessa huipussaan, mikäli niin pitkälle toivottavasti edes pääseen 😀 Täytyypä laittaa tää postaus kirjanmerkkeihin!

  • Moi Laura,

   Hyvä vain, jos tästä kirjoituksesta voi olla tulevaisuudessa apua! 🙂 Ei nämä asiat todellakaan kaikille ole selvää kauraa. Erittäin hyvä, jos sinä ne jo hallitset. Turha pelko taitaa olla se, ettetkö sinne asti pääsisi. Tsemppiä! 😉

 3. Tosi hyviä juttuja ja varmasti käytän noita hyödykseni tulevissa valintakokeissa 🙂 Joskus viel ajattelin etten ikinä pysty edes menemään tuon kaltaisiin tilanteisiin mutta nyt oon viime vuosien aikana poistunut paljon mukavuusalueelta ja todennu että helkkari määhä pystyn oikeestaan mihin vaan 🙈!! muutenkin sun tekstit ollu hyviä ja mielenkiintosia lukea, kiitos niistä 🙂

  • Moikka Enni!

   Kannattaa ehdottomasti hyödyntää, jos jokin osa-alue näistä kehittämistä vähääkään kaipaa. 🙂 Todellankin pystyt mihin vaan – se on vain päätöksestä ja ajatusmaailmasta kiinni! 😉 Kroppa seuraa aina perässä, kun mieli menee edeltä. Haasteita päin.

   Kiitos paljon, kiitos paljon!

 4. Moi, löysin vasta blogisi ja tää postaus kolahti muhun ihan täysillä!

  Opiskelen nyt ekaa vuotta fyssariksi ja olen kyllä tykännyt ja paljon. Päätös tälle alalle lähtemisestä tuli vasta noin vuosi sitten, olen liikkunut koko pienen ikäni monella tapaa, mutta kun mitään ”omaa” lajia ei ollut, olin aina ajatellut ettei musta fyssariksi ole. Kävin ammatinvalintapsykologilla pariinkin kertaan ja siellä tää päätös syntyi. Ja eikun kevään hakuihin paperit vetämään.

  Mulla ei oikeastaan ollut mitään hajua, kuinka vaikeaa fyssariksi on päästä ja mun asenne oli alusta lähtien, että mähän opiskelen syksyllä. Ensimmäinen testi oli esivalintakoe, josta pääsin rajoja hipoen valintakokeisiin asti. Jännitin kokeita ja paljon, mutta onnekseni samassa ryhmässä ryhmätehtäviä tehdessä oli huipputyypit ja päätettiin pitää hauskaa —> kaikki pääsimme sisään.

  Mutta joo, musta sait ehdottomasti uuden lukijan!

  • Moi Tuire!

   Tervetuloa alalle! 😉 Melkein jokainen ajattelee noin, että fysioterapiaa opiskelevan pitäisi olla liikunnallisesti erityisen aktiivinen. Kyllähän koulutuksesta väistämättä sellaisen kuvan saa, mutta ei se ihan niin mene. Mahtava juttu, että opiskelu on maistunut!

   Aivan oikea asenne valintakokeisiin lähtemisen suhteen. Hyvä ryhmä on aina etu ja varmasti veditte hyvin, kun kerran kaikki pääsivät sisään – olisin halunnut ryhmätilanteet nähdä…

   Kiitos ja erittäin kiva kuulla! Tervetuloa mukaan. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1
Tykkää jutusta