”EI OLE AIKAA” — TEKOSYIDEN KUNINGAS

Nykyään ihmisillä tuntuu olevan aina kiire: Aikaa ei ole. Yritetään tavoitella montaa asiaa samanaikaisesti ja mielellään kaikki niistä pitäisi saada mahdollisimman nopeasti, eli heti. Ikävä kyllä valitettavan monessa asiassa tämä ei kuitenkaan ole mahdollista.

Tavoitteet eivät saata toteutua niin nopeasti kuin ollaan toivottu ja niistä saatetaan päästää irti sen takia hyvinkin helpolla. Sama pätee jokaisella elämän osa-alueella, mutta erityisesti sen voi huomata, kun on kyse liikunnasta. Toisin sanoen, kun on kyse omasta terveydestä. Töitähän on aina ”pakko” tehdä ja rahaa on saatava. Mistä sitten löytää aikaa liikunnalle? Aina on kiire. Harmittavan usein aikaa löydetään kuitenkin kaikkeen muuhun liikunnan (oman terveyden) kustannuksella. Oma keho jää helposti vaille sen tarvitsemaa huomiota.

rautatiesilta

olavinlinna

Harva ihminen oikeasti tarvitsee vuorokaudessa 12 tuntia yöunta, eikä kenenkään todellakaan täydy joka päivä katsoa Salattuja elämiä, Simpsoneita tai säätiedotuksia (muuttuvat joka päivä ja harvoin pitävät muutenkaan paikkaansa) — ellet sitten satu olemaan merikapteeni tai lentäjä.

Halutaan laihtua tai ehkä vain hieman aktivoitua liikunnan suhteen. Mutta sitten heitetään ilmoille ”aikakortti”  kuuluisin tekosyy. Jo pienillä muutoksilla arjen keskellä pystytään saavuttamaan huomattavia tuloksia pitkällä aikavälillä. Aikaa on etsittävä, jos aikoo saavuttaa jotain. Ei sen muutoksen tarvitse olla radikaali, mutta edes jokin pieni askel parempaan suuntaan. 

On aika laajentaa ajatusmaailmaa. Aikaa ei ole koskaan liikaa, mutta sitä on kaikkialla. Opi hyödyntämään sitä tehokkaasti. Kehitä omia persoonallisia rutiinejasi ja kehity. Vaikka ne olisivat kuinka omituisia ja typeriä, niin ainakin olet ottanut askeleen oikeaan suuntaan. Pienillä valinnoilla pystytään saamaan aikaan valtavia muutoksia.

Valitse aamupalalle tai välipalalle terveellisempi vaihtoehto. Kyykkää suihkussa ollessasi. Vedä maha sisään ja kohenna ryhtiäsi istuessasi. Muuta vähän kävelytyyliäsi, nosta katse tiestä. Vähennä some- ja television katselu aikaa. Mene myöhemmin nukkumaan. Herää muutamaa minuuttia aikaisemmin. Älä paina torkkua.

auringonlasku

ruska

Tietenkin on päiviä jolloin aika on kortilla ja voimat ovat vähissä — jokainen päivä tuskin kuitenkaan on sellainen. Jos siis oikeasti haluat käyttää aikaa syynä sille, ettet kerkeä tekemään jotain niin varmistu ensin siitä, että käytät sitä järkevästi. Aikatauluttaminen ja suunnittelu kannattaa.

Kylmä suihku aamulla tekee ihmeitä.

Aaro Huttunen

Positiivisella ja rennolla elämänasenteella varustettu 23-vuotias fysioterapiaa opiskeleva nuorimies. Intohimoihin kuuluu jatkuva itsensä kehittäminen sekä uusien asioiden oppiminen. "Vapaa-aikaan" sisältyy kuntosalin lisäksi kirjojen lukemista, yrittäjyyttä ja luovan puolen esiin tuomista kirjoittamisen kautta.

4 vastausta artikkeliin “”EI OLE AIKAA” — TEKOSYIDEN KUNINGAS”

 1. Hyvin sanottu! Ainakin omissa piireissä tämä ”kiire” tuntuu vaivaavan erityisesti nuoria naisia aina ja kaikkialla. Mikä lie syynä🙂 Jos arvata pitää niin yleinen mielenkiinnon puute kun ”ei vaan tunnu siltä.” Kunpa kaikki olisikin vain siitä kiinni…

  • Mitä etelämmäs tätä Suomi-neitoa laskeudutaan, niin sitä enemmän kyseinen asia näyttäytyy. Ehkä se on yleinen kiireen tuntu, mikä siellä on ilmassa. 🙂 Mutta liian usein kuvitellaan olevan kiireisempiä kuin oikeasti edes ollaan… Sitten, kun oikeasti mietitään mitä sillä kaikella ajalla tekee — kiire onkin kuviteltua. Tai ehkä se tosiaan on tuo mielenkiinnon puute, niin kuin sanoit. Mene ja tiedä.

 2. Ainut milloin mulla on oikeasti ollut aika kortilla oli kun tein harjoittelua, jossa oli 12-13h päivät. Silloin teki vapaapäivinä kaikki ruuat valmiiksi, kun muuten se vähä vapaa päivästä olisi kulunut kokkailuun. Muuten illat meni vain rauhoittuessa, mutta silloinkin venyttely ja jooga mahtui päiviin mukaan.

  Aikaa olisi, mutta se kiinnostus ja motivaatio on se mikä pitäisi repiä jostain. Kyllä sekin tästä taas jostain löytyy. Toinen yleinen mitä tehdään on se että buukataan kalenteri täyteen kaikkea, ja sitten valitetaan kun ei ole aikaa. Noh, jos vaikka jättäis jonkun ei pakollisista tapaamisista pois tai tapaisi vaikka lenkin yhteydessä niin kyllä sitä aikaa löytyy.

  • Moi Jenna,

   Mutta et ilmeisesti kuitenkaan käyttänyt tekosyynä ajan puutetta, vaikka päivät olivatkin pitkiä. 🙂

   Tarpeeksi vahva motivaatio keino vain keksimään sitten, jos on sen aika. Aikaa löytyy varmasti lähes aina!

   Tuolla kalenteri systeemillä on kanssa sellainen kääntöpuoli, että siellä saattaa joillain olla päivässä yksi merkintä, esimerkiksi hammaslääkäri tai vastaava ja sitten uskotellaan itselleen, että päivä on jo täyteen buukattu – koska onhan siellä täytettä (yksi merkintä)… Sitten stressataan sitä kiireen määrää. Kukin tavallaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta